maandag 13 augustus 2007

Les 2 (10/08/07): met Margreet de lucht in

Afgelopen vrijdag 11 augustus les nummer 2 gehad. Dit keer met Margreet, hoewel die zich stellig had voorgenomen om mij eerst maar eens een les of 5 het bochtenwerk onder de knie te laten krijgen. Dit ter vermindering van reisziekte verschijnselen. Afijn, daar zijn ook pilletjes voor, dus via de Kruidvat zijn we naar EHRD gereden. En natuurlijk de camera mee voor de foto's, zeker nu er een fotograaf achterin meegaat!

Nieuwe instructeur: Jorgen. Ik had eerst Victor, maar die geeft helaas vooral op zondag les, en dat is voor mij geen optie. Dan wordt het dus wel heel moeilijk om je les in te plannen...Het was wel even wennen, volgens mij zowel voor Jorgen als voor mij. Maar ongetwijfeld ga je elkaar na verloop van tijd steeds beter aanvoelen.

Dan de vlucht. Het was maar een kortje: 50 minuten in het vliegtuig, waarvan 35 in de lucht. Eerst een briefing gehouden, waarin ik een praktijk-lesboek heb gekregen. Hierin staan allerlei vliegafspraken die binnen de vliegclub gelden. Deels overlapt het weer met het algemene theorieboek dat in nederland gebruikt wordt. Voor het gemak zullen we maar zeggen.

Even uitleg over het flightplan gekregen, en ik word geacht dat volgende keer zelf in te vullen en te filen. En zo waren er nog wat dingetjes waar ik volgende keer zelf voor mag (=moet) gaan zorgen. Checklist van het vliegtuig, tas met handboeken, VFR kaartje. Wat VFR is leg ik nog wel een keer uit.

Deze keer ook een pre-flight check gedaan aan de buitenkant van het vliegtuig. Is natuurlijk verplicht, maar vorige keer vanwege de tijd en het feit dat de instructeur nét uit hetzelfde vliegtuig kwam stappen, hebben we dat toen overgeslagen.

Seatbelts fastend? (achterin ook? Ja hoor!). Goed, dan gaan we. Na de engine start-up richting V4 getaxied voor een take-off in NO richting (baan 06). Scheelt een kilometer taxiën ten opzichte van de ZW richting (en die wind is er nogal vaak in nederland).

Na take-off geklommen tot 200 ft, flaps up, doorklimmen naar 1000ft vóórdat je de rechterbocht maakt. Anders worden de rijkelui in Hillegersberg boos aldus de instructeur...Nu vlieg je over het pleps van Zevenkamp, maar dan wel wat hoger.

Romeo departure route, dus rechts van de A16 tot aan Ridderkerk. Daarna richting Hoekse Waard (of is het Hoeksche?), waar we net Goudswaard niet halen, maar een bocht boven Zuid-Beijerland maken. Ondertussen wat oefeningen in stijgen/dalen gedaan.

En die foto's dan??? Ehm, ja ik had de accu even gewisseld met een ander omdat hij bijna op was. Echter, de nieuwe accu bleek helemaal op te zijn van de vakantie...dus weer geen foto's!

Volgende keer: Mike departure (langs spoorlijn naar Moordrecht), en een Romeo arrival. En hopenlijk een iets langere vluchtduur.

5 opmerkingen:

Rob zei

He Rembrand,

Leuk om te zien dat je begonnen bent met een weblog over je PPL opleiding. Heb zelf ook sinds een jaartje m'n PPL en heb daarover ook een weblog bijgehouden.

Heb jou weblog op mijn eigen site trouwens ook toegevoegd aan de lijst met links naar PPL weblogs. Als je wilt mag je natuurlijk ook een link naar mijn site plaatsen op jou site ;-)

Verder zou ik zeggen geniet van de opleiding en keep on blogging!!

Groetjes

Rob Baggerman

www.vliegop.nl

Ton zei

Hallo Remko,

Ik ben ook bezig met de opleiding en (als jij je inschrijfgeld betaald hebt) clubgenoot van je :)

Ik les alleen op de Cessna's, alhoewel die Robin's mij ook fantastisch lijken. In ieder geval kan je mensen mee nemen, dat kan ik dus niet in die C152.

Ik zal jouw weblog ook op die van mij toevoegen. Je mag, net als Rob, natuurlijk die van mij toevoegen :P

Groeten
Ton Klaassen

bloggers.nl/mijnppl

Skycaptain Marz zei

Hi Rembrand,
Wel grapppig om te lezen hoe verschillend instructeurs te werk gaan. Victor doet nog steeds het vliegplan indienen als we vliegen, maar ik heb wel zondag al m'n eerste solo gedaan (supergaaf trouwens).

Ga jij nog theorie les nemen trouwens? Volgende week begint mijn eerste cursus...

Ton zei

Remco (en skycaptain Marz kennelijk ook),

Ik was helemaal vergeten om je welkom te heten in de magische wereld die vliegen heet.

Het is erger dan drugs... zo verslaafd raak je er aan :)

Groeten
Ton

Rembrand zei

Bedankt Ton, e.a. Het schijnt dat drugs ook aardig duur zijn, maar ik krijg liever een kick van vliegen dan van rommel!!

p.s. het is Rembrand, hoewel die vergissing met Remco vaker wordt gemaakt, dus het zij je vergeven!