dinsdag 20 november 2007

Les 10 (16/11/07): Les + Solo buiten de CTR

Goedemorgen/middag/avond,

Vorige keer had Jorgen al gezegd dat als het weer meezat ik wel weer 'een stukje alleen mocht sturen'. Dat is een understatement voor een solo vlucht. Alleen sturen doe je namelijk tijdens elke les al.

Eigenlijk zou ik op 9/11 al vliegen, maar met een windkracht 6 leek dat niet zo verstandig. Daarom een weekje uitgesteld, en waarempel het was lekker weer om te gaan, hoewel de dreigende wolken al boven Den Haag aan het samenpakken waren en steeds een stukje dichter bij EHRD kwamen.

Passagier voor vandaag was Pa. De instructeur tast dan altijd even af wat voor type we achterin hebben zitten ter voorkoming van allerlei ongewenste situaties zoals paniek, braken etc. Tsja, je zal maar nooit in zo'n vliegtuigje hebben gezetten en ik ga tijdens de les allerlei noodprocedures oefenen! Ervaring als beroepsmilitair in allerlei helikopters gaf Jorgen voldoende vertrouwen en dat zou ik merken!

Na take-off klaring ging Jörgen even wat buiten de microfoon om smoezelen met pa. Ik had dat wel door, maar ik dacht: ik zie wel. Doel van het gesmoes was om mij een 'engine failure after take-off' te laten oefenen. Dus terwijl we net de lucht in zijn trekt J het gas dicht, en hoppa ik gooi de kist met z'n neus naar beneden. Als je dat niet doet dan gaat ie namelijk vrij snel vanzelf naar beneden, maar dan ongecontroleerd (lage snelheid, geen vermogen = snel in een stall). Gelukkig had Jörgen m'n vader gewaarschuwd, want dat neus naar beneden duwen ging wel zo acuut dat Pa richting plafond van het vliegtuig ging....sorry pa!

Na een leuke vlucht via Mike - laagvlieggebied - Alblasserdam - Romeo gingen we nog een touch and go oefenen. En toen werd alles weer uit de kast getrokken door Jörgen! Vlák boven de baan riep hij "wave-off!", en dus gooide ik het gas erop en trok de neus op. Je mag bij een wave-off de baan niet raken (bijvoorbeeld als er onverwacht verkeer op de baan is). Nog maar 2 seconden erna trekt Jörgen het gas dicht en roep "engine failure". Ha, die hadden we eerder ook al gedaan: neus omlaag en bijna direct afvangen voor de landing. Het leek wel een achtbaan. Dat vond het vliegtuig blijkbaar ook, want het lampje voor 'engine caution', was gaan branden. De oorzaak bleek dat de koelvloeistof een beetje heel koel was geworden. Niet zo ernstig, want de temperatuur kwam er al snel weer bovenop. En nadat dat allemaal weer was geconstateerd hadden we nog zat baanlengte over om alsnog de 'go' van de 'touch and go' in te zetten.

Na dit enerverende gebeuren draaiden we het cirquit voor de full stop. Dat ging nog even wat vreem (ik ben vergeten waarom) maar in elk geval nam Jörgen de controls over om hem zo ongeveer vlak voor V3 aan de grond te zetten zonder het voorwiel op de grond te laten komen, en daarna met naar achteren getrokken stuurknuppel een 'wheely' te maken richting de afrit V3. Kan dus blijkbaar ook. Maar vooralsnog eentje in de categorie: 'don't try this as a student pilot'.

Op het platform bij de Politie hangaar heb ik de instructeur en pa uit het vliegtuig gezet (na eerst een formulier te tekenen voor de solo-opdracht) en toen was het rijk voor mij alleen. Het blijft een fantastisch gevoel om zelf op pad te gaan met zo'n machine.

De bewolking vond ik al wel erg dicht bij het vliegveld komen en toen ik terugkwam ging ik tussen Oscar en Papa inderdaad op 1500 feet al door diverse wolken heen. Nog even getwijfeld of ik lager moest gaan vliegen, maar omdat het slechts wat laaghangende plukken waren, liet ik dat maar even zitten. Daarbij kreeg ik bij Papa de opdracht om te zakken naar 1000 ft. Probleem opgelost.

Het cirquit ging prachtig, de wind was mooi recht op de neus en de landing liep dan ook soepel.

Opdracht voor de volgende keer: een route uittekenen op de vliegkaart waarbij ik rekening houd met herkenbare punten. Route wordt ongeveer: EHRD, Gorinchem, Hilversum, Zoetermeer, EHRD.

2 opmerkingen:

Skycaptain Marz zei

Gaaf hoor! Wat voor rondje heb je buiten de CTR gedaan?
Ik hoop zelf ook snel op de combinatie van; tijd/goed weer/beschikbaarheid vliegtuig... :)
Dan ga ik ook rondjes R'dam doen.

Reinald en Marlieke Rodenburg zei

Durfde pa niet mee? Of was hij gewoon blij dat hij er even uit mocht? Als ik het zo hoor was het vrij spannend. Leuk verhaal. Groeten en succes met de lange vlucht voor de volgende keer.

Marlieke en Reinald

P.S.: Marlieke vond het een leuk verhaal. Ze hoopt dat opa het ook leuk vond...