maandag 3 december 2007

les 11 (01/12/07): Navigeren...kerktoren>zendmast>schiphol tower!

Zaterdag was het een prachtig weertje tussen 2 regenachtige dagen in. De wind mocht er wel zijn, en knoop of 22 haalde hij wel, en dan nog windstoten erbij.

Ik had voor deze les een eerste navigatievlucht voorbereid. Nog niet met een compleet ingevuld navigatieplan (dat komt volgende keer), maar wel door op de kaart een route uit te tekenen en herkenningspunten te markeren. Op de planning: Romeo - Gorinchem - IJsselstein - Utrecht - Hilversum - Niewkoopse plassen - Alphen a/d Rijn - Zoetermeer.


De les was 1,5 uur eerder dan gepland omdat een andere les uitviel. Probleempje was alleen dat er op dat tijdstip geen Robin diesel beschikbaar was. Dus we hadden alle tijd voor de voorbespreking. Jörgen heeft dat gebruikt om eerst de voorzorgslanding in theorie uit te leggen en verder hebben we naar de kaart gekeken en de route die ik had voorbereid.


Het grappige was dat Jörgen de hoofdpunten van de route had gegeven (plaatsnamen), maar zonder dat hij het wist zouden we op deze manier over de woonplaatsen van mijn schoonouders, schoonzus en zwager en zus met d'r vriend komen.

Met een 40 knopen wind in de rug ben je zó in Gorinchem:

Vervolgens langs de A27 richting de zendmast van IJsselstein die je al vanaf Gorinchem met gemak kon zien liggen. En wat is dat ding hoog zeg!Na IJsselstein komen we over Utrecht. Ik wijs Jörgen even waar hij ongeveer de foto's van moet maken om de wijk van m'n zus te fotograferen, terwijl ik het vliegtuig op koers hou. We naderen vliegveld Hilversum (EHHV) en dat is wat je met recht een vliegVELD noemt. Als je heel goed kijkt zie je ongeveer waar de grasbanen lopen. En dat zijn er nog drie ook. Wij blijven lekker op 1100 voet en maken boven het veld een mooie bocht richting het westen. In de verte zie ik een groot toestel glimmen in de laagstaande zon. Een grote broer die aan het landen is op baan 27 op Schiphol.

En terwijl ik zo met Jörgen even over Schiphol praat krijgt hij het idee om eens te proberen of we met ons kleine toestelletje een rondje over onze 'nationale luchthaven' mogen doen! Dat is absoluut niet vanzelfsprekend, want op Schiphol is het vaak heel druk en er zijn meerdere banen in gebruik waar je dan niet in de buurt moet komen. Maar we hadden een welwillende verkeersleider, en de zojuist afgehandelde voorzorgslanding (http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?id=23531) was ook geen belemmering.

We verzochten om inbound via de Victor arrival via de toren en dan outbound richting het baken NV, ten zuiden van Schiphol. Jörgen nam hier even de radio over, want hier merk je wel even het verschil met het Rotterdams, met alle respect! We kregen bij nadering van Schiphol de opdracht om 'south of the threshold 27 en north of runway 24 te blijven'. Ik besef dat ik hier wat vaktermen gebruik, maar voor de kenners moet het natuurlijk ook leuk blijven!


Zo gezegd zo gedaan, en terwijl we over baan 04-22 vliegen krijgen we de opdracht om te gaan orbiten rond de toren. Ofwel: rondjes draaien met de verkeerstoren als middelpunt. Gaaf!! want vaak maak je een pass langs de toren en dan weer snel ervandoor. Wij dus niet, want we mochten 2,5 rondje om de tower maken terwijl er tussendoor 2 KLM toestellen van baan 24 werden 'afgeschoten'. Jörgen deed de controls boven het vliegveld, zodat ik m'n handen vrij had om een paar mooie platen te schieten.


Na dit leuke intermezzo gingen we richting Alphen en Zoetermeer, waarbij het opviel dat de wind steeds meer 'gusty' werd, veel gestuiter dus. Daardoor raakte ik een keer per ongeluk met m'n knokkel de standby knop van de radio aan, waardoor de actieve frequentie omgewisseld werd met de standby frequentie (in dit geval EHRD delivery). We hadden dat alleen niet in de gaten, dus ik begon me vrolijk aan te melden bij delivery: PH-SVU overhead Alphen, request entering of the control zone via Zoetermeer. Antwoord: PH-SVU you are on delivery, contact tower on 118.2. Oeps. sorry! En toen ik snel switchte naar tower, en mijn callsign zei, kreeg ik prompt als antwoord: you are cleared to enter via Zoetermeer bla, bla. Tower en delivery zitten dus lekker naast elkaar, want die dame wist al precies wat ik wilde gaan vragen ;-)

De landing heeft Jörgen gedaan, aangezien ze gusts tot 30 knopen opgaven. Vliegtuig bleef de laatste verticale meters maar vliegen en vliegen. Blijkbaar trok de wind net aan toen we aan de grond wilden komen.

Al met al weer een fantastische vlucht en op naar de volgende.

O ja, net m'n logboek in Excel gezet, en ik heb nu een totale tijd van 12:15 op mijn naam staan. Nog heel wat vlieguurtjes voor de boeg dus (gelukkig maar!).

Groeten!

2 opmerkingen:

Rob zei

Leuke Blog!!

Lijkt me ook eens gaaf een rondje schiphol, is er helaas nog nooit van gekomen.

Grtz

Rob

www.vliegop.nl

Arjan zei

Dat was wel een hele mooie vlucht. Zeker het circelen rond Schiphol Tower lijkt me heel gaaf en indrukwekkend... Mij zat het alweer niet mee met de weersomstandigheden, ik weet het is een moeilijke tijd van het jaar, maar goed... Ik hoop maar op beter weer aanstaand weekend... Groetjes
Arjan