vrijdag 7 maart 2008

Les 18 (22/2/08): Instrument vliegen

Zoooo, dat is even geleden dat ik een vliegblogje heb geschreven. Ik was bijna vergeten dat er nog een op de plank lag.

Les 18 speelde zich voornamelijk ín de wolken af. Instructeur had een leuk zonnescherm meegenomen dat je voor de voorruit doet als je GEPARKEERD staat. Zo niet in deze les, want in full flight werd het schermpje even tegen de cockpitruit gedrapeerd, en daar zat Rembrand zonder uitzicht vooruit... Doel van dit alles was natuurlijk om ook de juiste dingen te blijven doen als je eens onverhoopt in de wolken terecht komt. Als VFR-vlieger (VISUAL flight rules) zul je dat natuurlijk niet zo snel doen, mag zelfs niet, maar áls het gebeurt is het handig om veilig je vlucht te kunnen afronden. Dat doe je door dan 100% gebruik te maken van die metertjes en klokjes op je dashboard.

Dat dit echt voor 100% is hebben we ook even aangetoond door een leuk proefje met je evenwichtsorganen: vlieg in de wolken (alles is helderwit links, rechts, boven en onder) en maak een rustige rechterbocht gedurende 1 minuut bijvoorbeeld. Op het moment dat je dan je vleugels weer horizontaal brengt VOELT het aan alsof je op dat moment een linkerbocht begint. Ook als je rechtuit vliegt dan hou je nog steeds dat gevoel! Blijkbaar wordt je lichaam vrij snel hergeprogammeerd op stand die je in de bocht hebt aangehouden. Scary! Vandaar dus: alleen op de metertjes vertrouwen als je geen enkel referentiepunt buiten het vliegtuig hebt.

In deze les allerlei bochten, stijgen, dalen etc. geoefend en vervolgens teruggestuiterd naar het vliegveld (het was nogal turbulent met windkracht 6).

Erg leuk, en gelukkig zal dit instrumentvliegen nog wel een paar keer terug komen. Veel te leuk om maar één keer te doen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Rembrand,

Leuk om dit allemaal te lezen!

Succes en veel plezier ermee... Nu maar hopen op wat wind maar dan ook weer geen windkracht 9 :-)

Groetjes, Sandra (ja weer die anonieme, snap echt niet wat ik daar in moet tikken, heb geen hotmail.)

Skycaptain Marz zei

Hee, ik zag dat je een solo vlucht geboekt had. Leuke vlucht gehad? Het weer was iig super...