maandag 22 oktober 2007

Les 8 (20/10/07): Progress check

Het was tijd voor de tussentijdse evaluatie van m'n vliegkunsten. Dan gaat er een andere instructeur mee, en die vraagt je allerlei dingen te doen, zonder aanwijzigingen te geven.

Vandaag hadden we een passagier: Matthijs. Hij heeft een hoop foto's geschoten, dus ik kom binnenkort nog met een update met plaatjes!

Het weer was werkelijk fantastisch, zwakke wind, en een zicht van tientallen kilometers. Boven Rotterdam konden we de zeeuwse eilanden zien liggen.

We vlogen een Romeo departure, en daarna direct een bocht naar links. Dat was leuk want daardoor vloog ik voor het eerst over Alblasserdam, waar diverse familieleden wonen. Eerst nog een bocht gedraaid over H.I. Ambacht, want Matthijs is daar met een bouwproject bezig. Leuk dus voor hem om dat vanuit de lucht te bekijken.

Nadat we boven het oefengebied bij Moordrecht waren aangekomen hebben we allerlei bochtend geoefend: van 30 graden - 60 graden helling. En instructeur Fred heeft vervolgens een 'spiral dive' gedemonstreerd. Je begint met een 60 graden helling bocht, maar je laat de neus teveel naar beneden zakken. Hierdoor bouw je een enorme snelheid op, en de bochten worden (net als een spiraal) steeds krapper. Als je niets doet dan resulteert dit in een crash, maar (en daar deden we het voor) je kan het ook herstellen als je de spiral dive niet te lang laat duren. Het was in elk geval een machtige ervaring, en heel netjes herstelt door Fred.

Na de diverse oefeningen zijn we via Moordrecht weer teruggevlogen naar Rotterdam, en hebben we daar direct een full stop gemaakt. Geslaagde vlucht met als opmerking bij deze tussentijdse check een 'Prima' van de instructeur.

Volgende vlucht: 26/10

p.s. misschien hebben jullie iets van het vreselijke ongeluk bij Lelystad meegekregen, afgelopen vrijdag. De twee overleden personen waren clubleden van mijn vliegclub. Op dit moment heerst er dan ook verslagenheid bij de club. Ik heb de 2 leden niet gekend, maar hun families en bekenden wil ik van harte sterkte en ondersteuning toewensen bij dit verlies.

1 opmerking:

Willem-Henri zei

Wat is een Romeo-depature? Weer een leuk verhaal. Erg leuk dat jullie de Alblasserwaard zo konden fotograferen.